דברים שצריכים לבדוק לפני שמחתימים על הסכם שכירות
יש לכם נכס שאמור להניב לכם הכנסה קבועה. אתם עומדים להשכיר דירת מגורים או בית, נכס מסחרי או משרד. אנו מניחים שברור לכם שכדי לשמור על האינטרסים שלכם וכדי להבטיח את תשלום דמי השכירות תצטרכו הסכם שכירות מהודק. אבל חשוב מאוד לבדוק כמה דברים לפני שחותמים. באדיבות עו"ד אריאלה וולף קבלו כמה נקודות מרכזיות.
הסכם שכירות רק על בסיס יכולת תשלום
הכלכלנים, הבנקאים או יועצים עסקיים אוהבים להשתמש במונח בדיקת יכולת החזר, שתמיד נלקח בחשבון בשוק האשראי. אך כפי שהבנק תמיד בודק שכל לווה יוכל להחזיר בזמן את ההלוואה, כך עליכם לבדוק לפני שאתם מחתימים את השוכרים על הסכם שכירות. את יכולת התשלום אתם יכולים לבדוק בצורה מאוד פשוטה.
בקשו לראות תלושי משכורת ואת תדפיס העו"ש שיציגו הכנסה קבועה ואת הפקדת אותו שכר שבתלוש לאותו חשבון עו"ש ממנו מתכוון השוכר לשלם את השכירות החודשית. במידה שהשוכר הינו חברה, בקשו לראות מסמך התאגדות של החברה, אישור מורשי חתימה של החברה, דו"ח של רואה חשבון, על הכנסות ורווח נקי לפחות שנתיים אחורה.
וודאו שאתם מקבלים ערבות חזקה
כשאתם מעניקים זכות שימוש בנכס למישהו אחר, אתם צריכים לשמור על עצמכם בפני תרחישים לא רצויים.
למשל, אתם צריכים שיהיה לכם ביטחון שתקבלו את התשלום, שצ'קים לא יחזרו, שלא יגרמו לקלקולים בנכס או שלא יפרו סעיפים שונים בחוזה. את כל זה אתם מקבלים לא כמילה שבעל פה אלא על בסיס ביטחונות וערבויות. ישנם סוגים שונים של ביטחונות ולא כולם בעלי אותו ערך. ערבות בנקאית למשל היא ביטחון ברמה מאוד גבוהה.
חתימה של ערבים יכולה לסייע וגם היא די טובה, בתנאי שאתם מוודאים שלערבים ישנה הכנסה קבועה.
כדאי לדעת שברבים מן המקרים של חובות השוכר יהיה צורך לקיים הליך משפטי כנגד הערבים, ולכן אופציה זו מהווה יותר מדד במהלך המו"מ לאמינות השוכר ולקלות בה הוא מחתים ערבים. אין זה ביטחון לקבלת הכסף בצורה פשוטה במקרה הצורך.
יש אפשרות לקבל צ'ק ביטחון, אולם זהו ביטחון ברמה נמוכה יחסית, משום שכאשר שוכר משלם בצ'קים ואלו חוזרים מסיבה כלשהיא (חדלות פירעון, אין כיסוי מספיק וכו') הרי שממילא גם צ'ק הביטחון שניתן לא ייפרע, ועל כן יהיה צורך בכל מקרה לגשת להוצאה לפועל ולנקוט בהליך משפטי שכרוך בכסף, בזמן ואינו מביא עימו וודאות לגביית החוב. יוער כי למונח צ'ק ביטחון אין כיסוי משפטי, זהו נוהג כללי בלבד.
וואו שהחותמים הם השוכרים
נקודה עדינה שתאפשר לכם שלא להסתבך עם נוכלים מקצועיים – לפני שאתם מחתימים על הסכם שכירות וודאו כי מי שחותם הוא השוכר. כלומר, השוו בין השם לבין מסמך מזהה (תעודת זהות או רישיון). אם מדובר בהשכרה לחברה, וודאו כי החותם הוא מורשה חתימה בחברה או רשום כבעלים או שותף. צילומי תעודות זהות של מי שמבקש לעשות שימוש בנכס הינם חובה.
יש רכיבים נוספים חשובים שכדאי לשים לב אליהם בהסכם שכירות. כמובן שככל שהשכירות מורכבת יותר (למשל, בנכס מסחרי לעומת נכס למגורים) יש לבחון את הנושא ביתר תשומת לב ולגופו של עניין. עו"ד אריאלה וולף מזמינה אתכם ליצור איתה קשר בכל עניין ושאלה.